Jak co nejrychleji rozmrazit váš mrazák pomocí triku s hrncem

0
(0)

Tomáš , 09. 10. 2021

Mráz v mrazáku může hodně omezit prostor pro potraviny, které budete chtít uchovat. Není to ale jediný důvod, proč pravidelně mrazák odmrazovat, protože spotřebovává také spoustu elektřiny. Jestli chcete mrazák odmrazit, je nutné postupovat krok po kroku a dobře ho také vyčistit. Jak na to, poradíme v článku. Prozradíme také triky na lepší vyčištění a odmrazení a už se toho pro příště nebudete muset obávat.

Odmrazování mrazničky není nadlidský úkol

Jestli máte problémy s dovíráním dveří ledničky nebo mrazničky, mohou se uvnitř objevit kusy ledu, které budou nejen zabírat místo pro potraviny, které chcete zamrazit, ale také můžete mít vysoký účet za elektriku. Jestli se chcete námrazy zbavit, bude nutné se naučit postupovat krok za krokem, abyste se ledu zbavili a mrazák fungoval správně. Prodloužíte tak životnost spotřebičů a ušetřit za odborníky.

Proč se vlastně musí odmrazovat? Není to samozřejmě povinnost, ale jestli si chcete potraviny uchovat déle čerstvé, nechcete platit velké peníze za spotřebu elektřiny a chcete mít jistotu, že za pár let nebudete starý spotřebič nahrazovat novým, je dobré se naučit odmrazovat nejen ledničku, ale také mrazák. Vysokou měrou ledu se může narušit funkčnost mrazáku.

Ušetříte energii, a to nejen svou, ale hlavně elektrickou

Pokud bude spotřebič nefungovat správně, projeví se to nejen na produktech, které v něm máte uložené, ale také na spotřebované energii. Proto je nutné se jednou za čas věnovat čištění ledničky a mrazáku, ke kterému patří také odmrazení. Nejdříve je nutné všechny potraviny vyndat ze spotřebiče. Některé novější modely již mají v sobě zabudovaný systém automatického odmrazování, to ale neznamená, že to budete mít bez práce.

Mražené potraviny dejte do vhodných sáčků, aby se vám nerozmrazily, pokud to nemáte v plánu. K dispozici je dobré mít náhradní chladničku, která na těch několik desítek minut může pomoci. Pod zařízení dejte mop, protože přebytečná voda bude rychle odtékat. Ještě před otevřením dveří ale nezapomeňte spotřebič vytáhnout ze zásuvky. Pomocí špachtle uvolněte veškerý led, který uvnitř najdete. Dejte ale pozor, abyste do mrazáku neudělali díry nebo ho jinak nepoškodili.

Pomoci si můžete hrncem naplněným horkou vodou

Pro urychlení celého procesu můžete do mrazáku umístit hrnec s horkou vodou, díky které se bude led rozpouštět mnohem rychleji. Vnitřek zařízení poté otřete pomocí octa a jedlé sody, které odstraní i největší nečistoty, skvrny, a dokonce také zápach. Nechte mrazák uschnout a poté ho znovu zapojte. Než do něj zpátky vložíte potraviny, nechte ho pracovat alespoň hodinu.

Jídlo do mrazničky dávejte tak, aby nebyla zbytečně přeplněná. Vzduch pak bude hůře cirkulovat a potraviny se i přesto, že jsou uložené u ledu, mohou zkazit. Jestli si chcete udržet ledničku i mrazák delší dobu ve formě, je nutné dodržovat určitá pravidla. Odmrazit je nutné alespoň dvakrát ročně. Kromě vnitřku a dveří musíte vyčistit také těsnění, čímž prodloužíte jeho účinnost.